Dålig ersättning för parkeringar

Uppsala kommun får nöja sig med tre miljoner kronor i ersättning för parkeringsplatserna bakom Åhlénshuset i centrala Uppsala. Tidigare har kommunen begärt tio miljoner i ersättning för att parkeringsplatserna försvinner i samband med att tomten nu ska bebyggas.
På parkeringsplatsen bakom Åhlénshuset i centrala Uppsala har kommunen idag fyra handikappaparkeringsplatser och en cykelparkering. Markägaren Axfast vill i stället bygga ett femvåningshus med butiker och kontor på platsen. Bygget skulle egentligen ha kommit igång för länge sedan men en konflikt med kommunen har försenat projektet. Orsaken till konflikten är att kommunen har rätt att ha parkeringsplatser där, maximalt skulle det få plats 18 stycken, något som kommunen velat få ersättning för. Från början krävde kommunen tio miljoner kronor i ersättning om de inte samtidigt fick bra nya parkeringsplatser i ersättning, men det gick markägaren inte med på. Det avtal som tekniska beställarnämnden nu ska godkänna innebär att kommunen inte får några nya parkeringsplatser och bara tre miljoner i ersättning. Orsaken till att kommunens tjänstemän föreslår att politikerna ska godkänna avtalet trots den låga ersättningen är att man vill att bygget av kontors- och affärshuset ska bli av. Nu kan det börja byggas i sommar och beräknas stå klart 2003.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".