1 av 3
Tierps badhus under uppbyggnad. Foto: Christine Odén/SR
2 av 3
Kommunstyrelsens ordförande Pia Wårdsäter (S).
3 av 3
Tierps badhus. Foto: Christine Odén / SR
Tierp

Tierps badhus på gång efter ett decennium

"Det känns helt fantastiskt"
2:05 min

Efter mer än tio års väntan tar nu Tierps nya simhall form. Det gamla utomhusbadet Aspenbadet intill skolorna Aspenskolan och Högbergsskolan byggs om till ett badhus och till sommaren ska det stå klart. Kommunstyrelens vice ordförande, socialdemokraten Pia Wårdsäter är glad att bygget äntligen blivit av.

– Det här känns fantastiskt. Det här har ju varit en dröm för många Tierpsbor under många år, säger Pia Wårdsäter.

Redan för elva år sedan stod en reporter från P4 Uppland här och presenterade planerna på den nya simhallen tillsammans med dåvarande och nuvarande kommunalråd Bengt-Olov Ericsson. Då hade frågan om ett nytt bad i Tierp diskuterats under många år.

Fem år trodde man att det skulle ta tills Tierpsborna kunde få plaska i sin nya bassäng men det tog alltså över tio år innan bygget ens kom igång.

– Vi har inte haft råd helt enkelt, men saker händer och när vi ändå måste rusta Centralskolans bad så insåg vi att vi kunde lägga till ett antal miljoner och äntligen få tillstånd det här badet som varit så efter längtat.

Det nya badhuset byggs över det gamla utomhusbadet Aspenbadet. Här blir det en 25 metersbassäng och en mindre barnbassäng med tillhörande omklädningsrum och kiosk. Efter påtryckningar från handikapprörelsen har ett omklädningsrum speciellt anpassat för personer med funktionshinder tillkommit.

Kostnaden för badet är beräknad till 45 miljoner kronor sedan tillkommer driftskostnaden som innebär ökade utgifter för kommunen.

I sommar ska badet vara klart. Johan Nilsson är en av dem som gör det möjligt. Han skånska vittnar om att han inte är från ett Tierpsföretag.

– Jag limmar duk för att göra bassängen tät. Vi kommer från ett skånskt företag som är specialiserade på detta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".