Ingen skyddsjakt på lo i Uppsala län

Det blir ingen skyddsjakt på lodjur i Uppsala län. En dom i Stockholms länrätt slår fast att Naturvådsverkets beslut gäller.

Föreningen landsbygdens vänner i Roslagen överklagade till länsrätten för att få skjuta åtta lodjur i länet, då man menar att det finns minst 15 lodjursfamiljer i länet. Åke Silkevaara är föreningens ord

Länsstyrelsen kan ge tillstånd att skjuta enstaka lodjur om de till exempel kommer för nära människor. 

Stockholms länsrätt går alltså på Naturvådsverkets linje och säger nej till skyddsjakt på lodjur i Uppsala län. Förra året beslutade verket att det bara är inom renskötselområdet som skyddsjakt på lodjur får ske. Anledningen är att stammen inte är så stark som man önskar ännu.

Den senaste uppskattningen visade att det finns 230 lodjurshonor som föder ungar i landet, målet är att det ska vara minst 300. 

Naturvårdsverket menar att stammen inte är så stark som man önskar ännu - riksdagens mål minst 300 föryngringar - i dag 230. Alltså 230 honor som får ungar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista