Vårdgivare brast i dokumentationen

Den psykiskt funktionshindrade 81-årige man som i söndags hittades död på ett gruppboende i Gottsunda hade bott där i 13 år. Trots det finns nästan ingen dokumentation alls om mannen, vare sig på gruppboendet eller i kommunens vårdplan.

Den 81-årige mannen hittades död i söndags på sitt gruppboende och han antas ha legat död i flera dagar. Under sina tretton år vid boendet höll han sig mest för sig själv, och enligt en muntlig överenskommelse mellan mannen och personalen tittades han till en gång i veckan.

Förutom att vårdgivarna har brustit rejält i sin dokumentation, är det också möjligt att en kontroll i veckan var för lite, det säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Gunn Henny Dahl till Upplandsnytt. Man har ju särskilt boende, säger hon, för att man behöver mer hjälp än andra och som psykiskt funktionshindrad kanske man inte alltid själv inser sitt behov av tillsyn.

Lennart Tejre ansvarar för stödet till psykiskt funktionshindrade i Uppsala kommun och han säger att man måste respektera om en person exempelvis vill lämnas ifred, men att avvägningarna ibland är svåra.

-Och det är ju avvägningar som man måste göra varje dag på något sätt, för det är ju ingenting som står stilla, något som man kan göra bara en gång. Ett psykiskt funktionshinder kan ju förändras väldigt fort.

-Men då måste man väl se till att fortlöpande dokumentera hur personen mår?

-Jo, det måste man göra. Så är det.

-Är det vanligt att dokumentation om psykiskt funktionshindrade människor är så pass bristfällig som i det här fallet?

-Det jag har svårt att uttala mig om det, faktiskt. Men det hoppas jag verkligen inte att det är. Det ska vara bättre än så.

-Vems ansvar är det att se till att sådant sköts?

-Ja, det är ju på mitt ansvar, ytterst så är det ju mitt ansvar. Och vi ska ju se över det nu, så att vi kan vara säkra på att det inte är så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".