Begränsat antal platser till gymnasieprogrammen

Nu är intagningarna till gymnasieskolorna i Uppsala, Tierp och Östhammar klara. I år är det många som inte kommer in på sitt förstahandsval. Av ekonomiska skäl har Uppsala kommun begränsat antalet platser på gymnasieprogrammen

I Uppsala är det nästan 270 elever som får ett dystert besked i brevlådan. De kommer inte in på sitt förstahandsval till gymnasiet, trots att de är behöriga. Anledningen är att det i år inte finns lika många platser på programmen.

Tidigare har utbildningarna fått växa med antalet sökande för att samtliga elever skulle komma in på sitt förstahandsval. Men i år har betygen varit avgörande. Hundra elever har inte erbjudits plats överhuvudtaget, för att betygen inte räcker till det de vill läsa. Men skollagen säger att alla som vill ska få gå gymnasiet.

De som inte kommit in nu, får antingen söka restplatser eller gå inidividuella programmet. Populärast utbildning är i Uppsala som tidigare frisörprogrammet. Till de 32 platserna finns hela 67 reserver. Omvårdnadsprogrammet är på väg uppåt i både Uppsala och Östhammar. Det naturvetenskapliga programmet tillhör ocskå de som har ökat antalet sökande i Tierp och Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista