Patienters träning drabbas

Människor som behöver träna upp sig efter en operation riskerar nu att få sämre hjälp på Akademiska sjukhuset. Anledningen är att arbetsterapin flyttar ut i baracker i höst när avdelningar på sjukhuset ska byggas om.

Personalen är nu rädd för att terapin kommer att försämras, Lisa Setterholm är arbetsinstruktör.

- Vi känner ju oro för att vi inte vet till hundra procent om vi kommer tillbaka till våra lokaler eller inte. Om det här är en evakuering eller en flytt.

I ett och ett halvt år framåt kommer arbetsterapin att hålla till i baracker och källarlokaler, det har man frivilligt gått med på för att lämna plats för andra under ombyggnadsarbeten som ska göras på Akademiska. Men nu visar det sig att den tillfälliga flytten innebär oväntade komplikationer. Arbetsterapin arbetar ju med att hjälpa patienter att återfå till exempel styrkan i händerna efter operationer. I det arbetet är snickeri- och keramikverkstäderna viktiga hjälpmedel. Men nu visar det sig att brandmyndigheterna inte godkänner att snickerimaskiner och brännugn används i de tillfälliga lokalerna. Det har skapat en stor osäkerhet om hur det ska bli med arbetsterapins kvalitet framöver.

Personalen har inte fått några garantier för att de får komma tillbaka till sina ursprungliga lokaler. Men Anna-Karin Oscarsson, som är biträdande chef på neurocentrum, är nästan övertygad om personalen får återvända.

- Som det är i dag vet man att det är ett löfte om att de får komma tillbaka. Sedan kan saker hända på vägen. Men så här långt finns inget annat sagt i dag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista