Lag bekymmer för hotade kvinnor

Lagen om gemensam vårdnad om barn försvårar kraftigt för kvinnor som misshandlas och hotas av sina män. Det tycker både polisen och kvinnojouren.

Upplandsnytt har i en serie inslag tagit upp våld mot kvinnor. Varje dag anmäler en kvinna i länet att hon blivit slagen av en man eller pojkvän.

Lagen om gemensam vårdnad kom 1998 och den var till för att både män och kvinnor skulle få träffa sina barn vid en skilsmässa. Lagen har gjort det lättare för familjer som lever under normala förhållanden. För kvinnor som misshandlats och tvingas gömma sig är lagen däremot ett problem. Birgitta Engberg är chef på brottsofferenheten på Uppsalapolisen.

- I vissa fall blir det ett hinder när man behöver skydda en kvinna och flytta henne till ett anonymt ställe. Då startar ett elände för många eftersom pappan då får tillgång till adressen om man har gemensam vårdnad.

Vill en kvinna ha ensam vårdnad om barnen är det tingsrätten som avgör det.

I brådskande fall kan socialen under en begränsad tid stoppa umgänget mellan en våldsam pappa och barnen. 

Men många kvinnor är rädda för att de ska ses som dåliga mammor av socialen om de vill ha egen vårdnad och inte vill att mannen ska träffa barnen. Oron för att de då ska tappa vårdnaden om sina barn kan göra att de väljer att stanna hos mannen eller går med på att ha delad vårdnad fast det inte är ett bra alternativ. 

Ingetora Gumbel på kvinnojouren i Uppsala tycker att lagen utgår ifrån att vi lever i den bästa av världar.

- Där fäder aldrig är våldsamma. Där män kan vara våldsamma mot kvinnor utan att de påverkar deras föräldraskap. Man utgår från någon sorts optimistisk princip om att det här ska nog gå bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista