Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
uppsala

"Alla behöver se över rutinerna"

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 06.38
"Det är en ganska normal situation"
(1:55 min)
Ett förskolebarn var nära att drunkan i Fyrisån. Foto:Tina Halldén/SR Uppland.

Trots kritiken kring händelsen när en pojke gick genom isen på Fyrisån så menar Lärarförbundet att det ofta är så här det ser ut när en förskola har utflykt. Uppsala kommuns utredning pekade på flera brister som att det var för få vuxna med på utflykten. Men Lärarförbundets huvudskyddsombud, Veronika Haraldsson, menar alltså att det så här det ofta ser ut.

– Det är en ganska normal sitution i förskolorna att man går på utflykt med två personal och tio barn någonstans i närområdet. Det händer hela tiden. Det var olyckligt det som hände naturligtvis och det får inte ske men när jag läser utredningen så känner jag att jag tror att det är ganska vanligt att det är så här. Så alla behöver se över rutinerna, säger Veronika Haraldsson huvudskyddsombud på Lärarförbundet.

Igår kom kommunes utredning kring vad som hände på förmiddagen den 9:e februari i år då ett av kommuens förskolebarn, en pojke, ramlade i Fyrisån under en utflykt. Tio barnen med två vuxna skulle mata änder vid Eddaspången.

Enligt rapporten finns flera brister i förskolans agerande: Det gjordes inte en tillräckligt riskalanys - Utflyktsmålet var olämpligt och farligt - det var för få vuxna med tanke på var och vad man skulle gå. Man såg också att barnen saknade västar, vilket kan ha bidragit till att man missade att pojken försvann.

Veronika Haraldsson vid lärarförbundet tror att rapportern kommer att leda till många diskussioner ute bland förskolorna om när och var man kan gå ut med barnen.

– Nu kommer naturligtvis många tänka sig för en extra gång innan man går iväg på utflykt eftersom man ser i utredningen att man var för få personal på antal barn.

Blir det färre utflykter för barnen i Uppsala förskolor nu tror du?

– Det kan ju bli så att man blir mer försiktig. Det är redan nu så att man gör färre utflykter än vad man gjorde förrut eftersom vi har sett att personaltätheten har sjunkit på förskolorna.

Men nu får ni ju extra pengar av politkerna.

– Ja. Sedan beslutade man att erbjuda barn till föräldrarlediga och arbetssökande 20 timmar i veckan istället för 15 så en del av pengarna kommer ju att användas till det så att min bedömning är att det kanske inte blir så någon högre personaltäthet. Det är vad jag tror i nuläget, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".