Får ersättning för askförsening efter ARN-beslut

En uppsalabo som blev försenad flera dagar på grund av vulkanutbrottet på Island förra året nekades ersättning av sitt försäkringsbolag. Men efter rekommendation från Allmänna reklamationsnämnden har de ändrat sig nu.

Det var i april förra året som en man i Uppsala skulle flyga hem från den libanesiska huvudstaden Beirut . Samtidigt spred sig askan från den isländska vulkanen Eyjafjallajökull över Europa och lamslog flera flygplatser.

Den planerade flygningen för mannen blev inställd och istället fick han flyga hem fem dagar senare.

Enligt villkoren i hans hemförsäkring hos Länsförsäkringar ska mer än åtta timmars förseningar med flyg till exempel ersättas med 500 kronor per dag. Men försäkringsbolaget tolkade det hela som att mannen inte har rätt till ersättning efter som flyget blev inställt, och därför inte var försenat alltså, eftersom det inte gick alltså.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN har fått in 30 ärenden på olika håll som handlar om askförseningarna och de gör annan bedömning i det här fallet och menar att Länsförsäkringar inte varit tillräckligt tydliga med vad som gäller.  

Därför har de rekommenderat försäkringsbolaget att ersätta mannen med 2500 kronor, vilket Länsförsäkringar tagit till sig och kommer att göra. Rekommendationer från ARN brukar följas av de flesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".