Misshandlade kvinnor får ofta svårt i vårdnadstvister

Lagen om gemensam vårdnad ställer till problem för kvinnor som misshandlats av sin partner, som de sedan möter i en vårdnadstvist. Advokaten Claes Nylander vid advokatfirman Placht i Uppsala säger att lagen ställer stora krav på att kvinnan har bevis för misshandeln...

En utredning i en vårdnadstvist tar lång tid. Det kan ta upp till ett halvår innan utredningen är klar och under tiden tvingas kvinnan träffa mannen som misshandlat henne, för att barnen även ska få träffa sin pappa.

Eftersom det händer att kvinnor ljuger om att de blivit misshandlade för att på så sätt få ensam vårdnad, så måste domstolen vara säker på att hon verkligen talar sanning. Om det finns bevis på att kvinnan har blivit slagen så blir det ganska klart för domstolen hur de ska bedöma ärendet. Men om det inte finns några bevis blir det svårt...
Det är därför mycket viktigt för en misshandlad kvinna att hon polisanmäler mannen, så att det sedan finns bevis för vad som har hänt. Det underlättar mycket för kvinnan om det sedan blir en vårdnadstvist, säger advokaten Claes Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista