Uppsala

Besparingar på teater

"Det här saker vi konstant ser över"
1:46 min

Det kommer att ske besparingar på Uppsala Stadsteater i vår. Teaterns styrelse hade i måndags ett möte med ledningen där man bland annat diskuterade möjliga besparingar. Men än vill ingen säga hur de här besparingarna kan komma att se ut.

Linus Tunström är VD och teaterchef på Uppsala Stadsteater.
– För en offentligstödd verksamhet är det en besvärlig situation, för när löneökningar och inflation är större än den offentliga finansieringens uppräkningsgrad så uppstår ett glapp och sådana problem står även vi inför, säger han.

I måndags hade Uppsala stadsteaters ledning ett möte med den nya politiskt tillsatta styrelsen. Vid det här mötet informerades styrelsen bland annat om teaterledningens planer på hur framtida besparingarna kommer att se ut, något man ännu inte vill gå ut offentligt med och på fredag ska styrelsen ta ställning till ledningens förslag.

Men Upplandsnytt erfar att de föreslagna besparingarna ska ske främst på den tekniska och administrativa sidan av verksamheten, besparingar som redan skett på de flesta andra större teatrar i Sverige. På själva ensemblesidan sägs det var svårt att spara pengar på Uppsala Stadsteater, då den sidan av verksamheten redan ligger på gränsen för vad den klarar av.
– Med den mängd verksamhet som vi kan förväntas ha så börjar vi närma oss gränsen.

Linus Tunström menar att det finns en medvetenhet på teatern om hur den ekonomiska situationen ser ut.
– Många inser att det är ett komplicerat dilemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".