Skolchef Hans Oscarsson i Östhammars kommun. Foto: Christine Odén/SR
Östhammar

Skolorna kan förlora behöriga lärare

"Kravet ökar på kommunerna"
2:15 min

När riksdagsbeslutet om lärarlegitimation genomförs fullt ut är det bara legitimerade lärare som får sätta betyg och tillsvidareanställas. Samtidigt väntar pensionsavgångar bland lärarna. Nu kommer därför flera kommuner i länet kartlägga lärarnas kompetens för att inte riskera att stå utan behöriga lärare i viktiga ämnen.

– Ja, kravet ökar ju på att kommunerna ska ha rätt lärare på rätt plats så att säga, säger skolchef Hans Oscarsson i Östhammars kommun.

Vad gör ni om ni upptäcker att många lärare är obehöriga?

– Då måste vi se till att de får och blir behöriga.

Det är viktiga år som kommunerna har framför sig. Det för att garantera att skolan har lärare med rätt behörighet när kravet på lärarlegitimation genomförs fullt ut 2015. Konsekvensen kan annars bli att elever får betyg satta av en annan lärare än den som under visat dem.

– Då kan det bli svårt med likvärdighet för betygsättningen, säger skolchefen Hans Oscarsson.

Läraren Anders Jansson undervisar i svenska på Bruksgymnasiet i Gimo. Han är i grund positiv till kravet på lärarlegitimation.

– Egentligen är det bra, men sättet de tänkt genomföra det på är kanske inte jättesmidigt, säger han.

Och genomförandet har fått kritik bland annat av facken.

Flera av länets kommuner gör precis som Östhammar en kartläggning av lärarnas kompetenser. Och enligt uppgifter till Upplandsnytt är det inte ovanligt med obehöriga lärare. Det handlar om lärare som helt saknar lärarexamen, men också om lärare som saknar några enstaka kurser för sin examen och lärare med examen som undervisar i andra ämnen än de är utbildade i.

Samtidigt väntar stora pensionsavgångar bland lärarna. I Östhammars kommun kommer 40 procent av lärarna att gå i pension inom en tio års period. Och sammantaget kan det innebära problem för elevernas undervisning menar skolchefen Hans Oscarsson.

– Det mest oroande är att det är många lärare i de naturvetenskapliga ämnena och matematik som kommer att gå i pension i grundskolan de närmaste tio åren. Och eftersom det utbildas väldigt få blir det stort krigande om de som finns eftersom situationen ser likadan ut över hela landet.

 Kan det innebära stora kostnader för kommunen också?

 – Ja, det kan det naturligtvis göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".