Akademiska sjukhuset

Kritik mot Akademiska efter 20-årings död

"Vi måste ta vårt ansvar"
2:02 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala får skarp kritik från Socialstyrelsen, som också kommer att göra en inspektion på akuten, efter flera händelser som Socialstyrelsen tittat på. Den senaste handlar om hanteringen av en 20-årig patient som, efter att ha fått flera olika diagnoser och behandlingar, avled bara ett dygn efter att ha kommit in till sjukhuset.

Det var i fjol som en tjugoårig kvinna kom in till sjukhuset tillsammans med sin mor. Kvinnan hade olika former av handikapp och hade därför svårt att själv berätta vad som var fel.

Det började med att hon lades in i ett akutrum eftersom hennes andningsfrekvens var för låg, men under skickades hon vidare, från flera olika rum och avdelningar, och fick olika diagnoser. Tillslut, ett dygn senare kontaktades en intensivvårdsläkare på grund av att hon då led av allvarlig syrebrist. Efter en akutbehandling, avled kvinnan.

– Socialstyrelsen är ganska hård i sin kritik: " bristerna är allvarliga då det pekar på avsaknad av både systematik och struktur i omhändertagandet och kompetensbrist". Vad säger du om det?

– Det är välkänt att det är i olika överlämningar som det kan bli fel för att man uttrycker sig och uppfattar varandra olika. Och nu har vi en utbildning av all personal som utbildar svårt sjuka patienter som heter TUB: tidig upptäckt och behandling. Många har redan gått igenom den men nu ska vi gå ännu bredare så att man har det som ett körkort när man arbetar med svårt sjuka patienter.

Ni har inte haft det tidigare?

– Nej, och det är det inte någon annan stans heller men vi tycker att det här är så viktigt.

Och vidare står det att: " aktuellt ärende understryker vikten och behovet av kraftfulla åtgärder för att uppfylla de kvalitetskrav som kan ställas på ett stort akutsjukhus". Vilka kraftfulla åtgärder tänker ni ta?

– Det pågår sedan ett par månader tillbaka ett väldigt omfattande förbättringsarbete på akuten, bland annat utbildningspaketet men man arbetar även i team på ett annat sätt.

Det här låter som allvarlig kritik, hur ser du på det?

– Det är ju inte så att vi säger att "sådant här händer i vården, det får man ta" utan tvärtom ser vi det här på största allvar, vi måste ta vårt ansvar, titta på händelserna som har hänt så att vi kan lära oss av det och göra bättre i fortsättningen, säger Filippa Nyberg, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

 Emmanuelle Strand Jean 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".