Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Dödsfall hade kunnat undvikas

"Ska en patient behöva dö för att Socialstyrelsen ska komma?!"
1:55 min

Först efter ett år av påtryckningar och ett dödsfall som kanske hade kunnat förhindras ska Socialstyrelsen nu inspektera akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Läkaren Anna Rask-Andersen är upprörd över att det tagit så lång tid för myndigheten att agera.

– Vi undrar, ska en patient behöva dö för att Socialstyrelsen ska komma? säger Anna Rask Andersson.

Som Upplandsnytt berättade igår ska Socialstyrelsen nu granska akuten på Akademiska sjukhuset sedan en 20-årig kvinna dött då hon inte fått rätt vård.

Redan för ett år sedan uppmanades myndigheten att göra en inspektion på akuten då läkare menade att den dåliga arbetsmiljön ledde till att patientsäkerheten äventyrades. Anna Rask-Andersen som är läkare på Akademiska sjukhuset tror att arbetsmiljöproblemen kan ha bidragit till dödsfallet på akuten i fjol.

-- Förra våren var det ett antal läkare som ringde till dem och påtalade hur illa det stod till, varför kom ingen, säger hon.

Jan Thorelius som är ordförande för sjukhusläkarföreningen i Uppsala är en av de läkarna vid Akademiska sjukhuset som har hört av sig till Socialstyrelsen.

– Både jag och två kollegor till har ringt men vi har inte fått något svar. Det finns anmälningsärenden gjorda förra året som tyder på att en stor del av dessa beror på ökad arbetsbelastning och att patienter inte vårdas på de avdelningar där de egentligen kanske hör hemma, säger han.o

Enligt Tommy Johnson, sektionschef på region Mitt har Socialstyrelsen gjort ett antal besök på Akademiska sjukhusets under förra året.

– Vi bedömde att mycket av problemen som man tog upp med oss var arbetsmiljöfrågor, och det hanterar inte vi , vi ägnar oss ju bara åt patientsäkerhetsfrågorna.

Anna Möller
anna.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".