Alltfler i kris söker hjälp hos kyrkan

För att möta det ökande hjälpbehovet för människor i kris, vill Svenska kyrkan i Uppsala starta en samtalsakut där människor snabbt kan få stöd. Många vänder sig till kyrkorna när de har det jobbigt och i dag har präster och diakoner svårt att hinna med alla samtal.

Rose-Marie Eriksson är diakon i St Pers kyrka i Uppsala. Hon gör hembesök och har många samtal och olika stödgrupper inbokade. Många av de hon möter har trassliga familjerelationer och ekonomiska problem. De flesta ringer och bokar in ett besök, men ibland kommer folk direkt till henne.

- Det händer att människor kommer och bara ringer på dörren. Det är inte säkert att man har tid då, men man kan växla några ord, och kanske bestämma en tid då man träffas för ett samtal...

I Domkyrkan flockas turisterna så här års. Men det är också en plats dit många som mår dåligt kommer. Flera eftermiddagar i veckan kan man utan tidsbeställning få träffa en präst eller diakon i domkyrkan. Prästen Lars Åstrand är en av dem som tar emot:

- Det kan finnas den som är sjuk eller har svåra problem och tycker att man inte har tid tillräckligt på olika andra ställen där man får hjälp.

Svenska Kyrkan i Uppsala jobbar nu för att starta en samtalsakut där människor snabbt ska få träffa en diakon, präst eller kurator. Diakonistiftelsen samariterhemmet är också engagerad. Men hur samtalsakuten ska finansieras är inte klart ännu - förhoppningen är att kommun och landsting också ska delta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".