Gäng i Uppsala mobiliserade för krig

I dag ställs ledarna för de senaste månadernas gängkrig i Uppsala inför rätta. Det är två grupperingar av kriminellt belastade Uppsalaungdomar som en tid varit i konflikt med varann och som lett till bl a en rad uppmärksammade skottlossningar.

Gängkriget i Uppsala under våren har nu lett fram till åtal och rättegång. Det är sju män i åldern 20-28 år som står åtalade, bl a för misshandel och förberedelse till grov misshandel.

Enligt polisen har bråken uppstått genom att två personer blivit osams, och sen har varsin gruppering uppstått kring dom, så att en grupp med i huvudsak personer av kurdiskt ursprung stått mot en annan, som i huvudsak bestått av personer med ursprung i olika arabiska nationaliteter. Motsättningarna har sen trappats upp mer och mer, och båda sidor har beväpnat sig med tunga vapen, bl a har kalashnikovs förekommit, och båda sidor har också skaffat tunga skottsäkra västar. I den telefonavlyssning som polisen bedrivit har båda sidorna talat om att mobilisera för krig.

Polisen anser att mobiliseringen egentligen kan ses som förberedelse till mord, men Uppsala tingsrätt gick tidigare inte med på att häkta dom misstänkta för mer än förberedelse till grov misshandel och därför har åklagaren valt att nöja sig med den brottsrubriceringen.

I princip har ingen på nåndera sidan erkänt nånting i polisförhören. Och många av dom skottlossningar som skett och som inte varit riktade mot någon person, är fortfarande en olöst gåta, säger åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista