Invandrare skeptiska till äldreomsorg

Äldre invandrare i Enköping har lite eller ingen kunskap alls om äldreomsorgen i Sverige. Det visar en undersökning som gjorts vid Mälardalens Högskola. Studien visar också att äldre invandrare inte kan tänka sig att bo i ett servicehus för äldre, utan vill bo hemma hos sina barn eller andra släktingar.

Undersökningen, som är gjord av en vårdstuderande på Mälardalens Högskola i Västerås, baseras på intervjuer gjorda med invandrare boende i Enköping som är över 80 år. Den visar att språksvårigheterna vid besök av till exempel hemtjänst spelar en stor roll för den attityd invandrare har till svensk äldreomsorg. Det blir ofta missförstånd och vårdtagarna känner sig felbehandlade. Studien visar också att många inte vet att de har rätt till exempelvis färdtjänst.

Anita Ahlström är chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Enköping. Hon blev inte förvånad när rapporten kom. Men nu ska Enköpings kommun ta tag i det här, och gå ut och informera äldre invandrare bättre om vad de har rätt till.


Kontakta reportern:
Alexander.Gagliano@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista