PENDELELÄNDET

Pendlare överväger sluta pendla

2:35 min

Både arbete och fritid blir lidande av vinterns tågkaos för Upplands alla pendlare. Det visar en enkät som P4 Uppland gjort på Uppsalapendeln. Hälften av de som svarat på enkäten överväger att sluta pendla.

Storvretabon och småbarnsföräldern Patrik Björnström har pendlat i runt tio år, men dom senaste två åren har tågstrulet gått ut över familjen eftersom han åker tidigare och kommer hem senare.

– Det är ju trist när man missar öppet hus på dagis eller nån grej i skolan och barnen efteråt frågar "pappa varför var inte du på mötet? Varför var inte du där och fikade när alla andra föräldrar var där?" De dagarna är inte roliga och det händer för ofta för att det ska vara okej.

För att få vardagen att gå ihop krävs strängt schemaläggande, två bilar och resor med både Upptåg och SJ berättar han. Och ideligen spricker planeringen på grund av tågförseningar.

Tror du att du lever annorlunda nu än om man kunde lita på att tågen gick som de skulle?

– Ja, det tror jag, hade man vetat att tågen gick så skulle man ju kunna ta ett tåg för att komma fram en viss tid, men nu måste jag ju ta ett tidigare tåg för att vara säker på att komma fram, säger Patrik Björnström.

Det var en morgon i februari som vi delade ut en enkät till dem som klev på SJ:s Uppsalapendel mot Stockholm vid sju-tiden. Drygt 420 svarade - en svarsfrekvens på runt 60 procent av dem som kunde fått enkäten.

Och när vi frågade vilka konsekvenser inställda och försenade tåg får svarade sju av tio av de svarande att dom känner stress och oro på grund av det och att det leder till att de får mindre tid med familjen. Ett vanligt svar är också att man fått sluta med någon fritidsaktivitet (28%).

Ständiga tågförseningar gör också att arbetstid äts upp. För att hinna med uppger sex av tio svarande att dom stannar kvar på jobbet och jobbar över på kvällarna när tågen strular.

Runt tre av tio av dom svarande jobbar hemma på kvällarna för att hinna med (28%).

I enkäten frågade vi också hur pendlarna upplever att SJ sköter Uppsalapendeln och åtta av tio av dom svarande upplever att SJ sköter trafiken dåligt (30%) eller mycket dåligt (50%).

Hälften (51%) av dom svarande överväger rent av att sluta pendla, flytta eller byta jobb. Flera skriver också att de fått nytt arbete i Uppsala eller söker aktivt för att slippa pendla.

– Det känns jättetråkigt. Vi är beroende av de kunder vi har. Speciellt om de är de mest trogna resenärerna som säger så här så är det mycket oroande och något vi tar på jättestort allvar, säger Jan Kyrk, regionansvarig vid SJ.

Trafikverket tar också till sig av pendlarnas åsikter, de behöver bli bättre på snöröjning och att sköta växlar, säger Einar Schoch som är regionchef på Trafikverket.

Det är 2011 nu, vi bor i Sverige ett av världens rikaste länder. Vi har haft vinterklimat i alla tider.
Ska det verkligen behöva vara så här?

– Nej det kan man fundera på. Det handlar givetvis om hur landets resurser fördelas. För det finns ett uppdämt behov av underhåll i järnvägsnätet och blir det gammalt och plötsligt svåra vintrar så får vi mer störningar givetvis än om utrustningen varit av bättre kvalité, säger Einar Schoch på Trafikverket.

– En gång är ingen gång, men dagligdags blir det många timmar som flaxar iväg, säger Patrik Björnström.

Så gjorde vi:

P4 Sveriges Radio delade ut enkäten till pendlare morgonen den 16 februari på tågstationen i Uppsala till dem som reste med SJ:s tåg mot Stockholm 7.09 och 7.30. Vi räknade till att 698 personer som klev på de båda tågen kunde tagit emot enkäten, 500 tog emot den och av dem svarade 421 personer. En svarsfrekvens på drygt 60 procent.

Samma enkät delades ut i Västerås och Eskilstuna till pendlare som reser med SJ mot Stockholm. 1318 personer kunde ha fått enkäten sammanlagt i de tre städerna, totalt 677 svarade, något som innebär en svarsfrekvens på drygt 50 procent.

Vi samlade in enkäterna när resenärerna gick av på Stockholm C. Svaren på enkäten har behandlats anonymt.

Vi har konsulterat en statistiker när vi utformat enkäten, samt när vi tolkat resultaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista