Uppsalas nya häkte räcker inte till

Häktet i det nybyggda polishuset i Uppsala med femtio platser kommer inte att räcka till. För att möta behovet av häktesplatser i Mälardalsregionen ska nu även det gamla häktet vara kvar och rustas upp.

- Vid den tidpunkten när det togs beslut om att bygga det nya häktet, gjorde man inte riktigt den bedömningen att det fanss behov att förlägga fler platser till Uppsala, säger häkteschefen Mattias Fellström.

I dag finns det ett häkte i polishuset på Salagatan och ett ute i Ulleråker. Tanken var att hela verksamheten skulle flytta till det nya polishuset, men så blir det alltså inte.

Häktet i Uppsala kommer istället att vara utspritt på tre ställen med totalt 99 stycken platser och kommer att vara en resurs för hela Mälardalsregionen och omkringliggande län.

Häkteschef Mattias Fellström säger att det här är en akutlösning på problemet med brist på häktesplatser. Efter tre år ska man se över situationen och vad som då behöver göras.

Bland personalen är reaktionerna delade vad gäller beskedet om att det gamla häktet nu blir kvar. Anna Gutentoft jobbar som vårdare på häktet i Uppsala.

- Det är ju tokigt. Man skulle ha gjort det större från början.


Kontakta reportern:
Emma.Englund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista