Männen nekar till anklagelserna om gängbråk

De sju unga män från Uppsala som åtalats i stockholms tingsrätt, misstänkta för att ha mobiliserat inför en våldsam sammanstötning mellan sina två gäng i våras, nekar till de flesta av anklagelserna.

En Uppsalabo har redan dömts av Göteborgs tingsrätt till ett års fängelse för att ha köpt tunga vapen i Göteborg i maj. Mannen är nära vän till flera av huvudpersonerna i den misstänkta gängstriden.

Mannen skulle inte alls ha vapnen till sig själv, utan han var bara en springpojke åt kompisarna i Uppsala. Det var åklagarens linje idag.

Genom att spela upp avlyssnade telefonsamtal från början av maj i år försökte åklagaren visa att vapnen var en beställning från en liten grupp unga män i Uppsala, och att tanken var att de skulle kunna komma till användning i en våldsam fejd med en annan grupp.

Men den unge vapenköparen vill alltså inte skylla på någon utan tar hellre skulden själv. Och någon gängstrid har han inte hört talas om - möjligen att det varit tjafs mellan personer.

Samma Uppsalakille som åkte fast i Göteborg i maj har också misshandlats av två personer i det egna gänget, hävdar åklagaren. Men trots vittnesuppgifter från en polis hävdar alla tre att det inte var allvarligt, att det mest var som en lek.

Åkagaren försöker inte bevisa att någon av de sju åtalade står bakom vårens många skottlossningar i Uppsala. Och det tycks som om andra personer ligger bakom de dåden.

Vad han däremot vill bevisa, genom telefonsamtalen och uppgifterna om vapnen och skyddsvästar, är att de två motståndargängen mycket möjligt hade kunnat skada varandra allvarligt om de inte hade gripits. I eftermiddag ska förhör hållas med den man som verkar ha varit den mest drivande i konflikten i våras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".