Dödsfall ska utredas av socialstyrelsen

En gravid kvinna avled i maj efter att ha sökt vård på Enköpings lasarett och händelsen har nu anmälts av Enköpings Lasarett till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Socialstyrelsen ska nu göra en utredning av händelsen.

Kvinnan gravid i 19 veckan kom till Enköpings lasarett med ryggsmärtor och feber på kvällen 24 maj men sedan läkaren undersökt kvinnan och inte hittat något allvarligt fel fick kvinnan återvända hem.

Morgonen efter återvänder kvinnan till samma läkare och tillståndet har förvärrats så mycket att läkaren skickar kvinnan vidare till gynjouren i Uppsala. Ambulansen dirigeras där om till medicinakuten då kvinnan drabbats av hjärtstillestånd. Kvinnan återupplivas men avlider senare av blodförgiftning.

Den anhöriga som följde med kvinnan är i sitt yttrande kritisk till skickades hem första gången och inte undersöktes noggrannare. Verskamhetschefen skriver i sitt yttande att fallet var svårrdiagnosticerat och att undersökningen gjorts omsorgsfullt, men tillägger att om kvinna fått antibiotika då hon återkom hade det möjligen kunnat ändrat utvecklingen.

Chefsläkare Tomas Eriksson som gjort anmälan vill inte kommentera det enskilda fallet .

Enligt Lex Maria är vårdgivare skyldiga att anmäla avvikelser där allvarlig skada eller risk för allvarlig skada uppstått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista