"Hotfullt men inte så farligt"

Nu på eftermiddagen, i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, har åklagaren fortsatt att förhöra de sju unga Uppsalamän som har åtalats misstänkta för att ha förberett för en våldsam gänguppgörelse i Uppsala i maj. Men alla inblandade är eniga om att det visserligen fanns en konflikt och många hotfulla ord, men att det inte var så farligt som åklagaren hävdar.

Från samtliga åtalade låter det ungefär likadant: Det var inget krig, det var en dispyt som skulle lösas och när polisen ingrep den 12:e maj var bråket redan utrett. Försvararna har också lyft fram telefonsamtal som indikerar att fejden faktiskt var över, utan våldsamheter, när polisen ingrep. Åklagaren å sin sida tycker att det är konstigt att ett gäng vid denna tidpunkt hade kontakter med Bandidos OCH att fyra killar när de greps i sin bil hade skyddsvästar på sig. De åtalade som hittills hörts förnekar helt att de skickat en kompis till Göteborg för att köpa tunga vapen, att de haft någon kännedom om andra, stulna vapen, och att de haft för avsikt att ge sig på varandra fysiskt. Att vissa har tagit kontakt med Bandidos i Stockholm förklaras med att många redan var inblandade i disyten, att man ville lösa den och att de från bandidos skulle hjälpa till med det. Alla inblandade verkar förvånade över att den från början lilla konflikten urartade och blev så stor att en mängd andra personer blandades in. Åklagaren försöker nu, med telefontrafiken, bevisa att konflikten inte alls var löst när polisen grep in. Och när de tilltalade får svåra frågor blir svaret alltsomoftast: Jag minns inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista