Knutbypastorns första hustrus död kan ha varit en olycka

I dag lämnade socialstyrelsens rättsliga råd sin bedömning av dödsfallet 1999 då Knutbypastorns första hustru dog i vad som då sågs som en olycka i badrummet. Rättsliga rådet ställer sig på den sida av expertisen som hävdar att det KAN ha varit fråga om en olycka.

Uppsala tingsrätt sköt ju upp avslutningen av Knutbyrättegången för att invänta yttrandet från rättsliga rådet innan rättegången slutförs. Expertisen som vittnade i tingsrätten var oense om det KUNDE ha varit en olycka eller om ett olycksfall kunde utelsutas. Socialstyrelsens rättsliga råd går på den linje som menar att det kan ha varit fråga om en fallolycka. Men samtidigt komplicerar rättsliga rådet hela frågan genom att hävda att skadorna mot kvinnans huvud inte nödvändigtvis måste ha tillfogats mot badkarets omställningsvred och inte heller nödvändigtvis i badrummet.

Rättsliga rådet anser att skadorna på skallbenet är sk böjskador, vilket betyder att det föremål som orsakat skadorna kan se annorlunda ut till form och storlek än vad man kan utläsa av hur skadorna ser ut. Och därför kan det inte faststås vilket föremål som träffat kvinnans skallben, menar rättsliga rådet. Vilken betydelse rådets yttrande får är oklart.

Tingsrätten har inte fått någon tydlig väg utpekad för sig utan får nu värdera hur tunga övriga omständigheter kring dödsfallet 1999 är mot pastorn. Professorn i rättsmedicin Peter Löwenhielm som varit föredragande när rådet behandlat ärendet vill i dag inte kommentera yttrandet eftersom han räknas med att han kan kallas in som expertvitte till rättegången, som fortsätter på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista