Kritik mot telemaster i Enköping

Det är oansvarigt av Enköpings kommun att inte undersöka vilka konsekvenser nya telemaster kan få för invånarna, något som andra kommuner i landet gör. Det tycker Elöverkänsligas förbund i Uppsala län.
I höstas beslutade Byggnadsnämnden i Enköping att ge tillstånd för 18 nya master som ska användas för den nya generationens mobiltelefoner. När systemet kommer igång kan man skicka bilder och göra bankärenden via telefonen. I Piteå har kommunen valt att ställa krav på de operatörer som kommer att använda masterna. De första fem åren måste företagen mäta strålningen runt masterna. Om värdena visar sig vara för höga - har kommunen rätt att plocka bort sändarna. Men i Enköping har man inte gjort någon miljökonsekvensbeskrivning. - De borde de gjort tycker Eiwy Kronholm, ordförande i Elöverkänsligas förbund i Uppsala län. Det är som att ge människor läkemedel utan att kontrollera dem först. När det gäller masterna i Enköping har Elöverkänsligas förbund överklagat kommunens beslut till Länsstyrelsen. Men överklagandet avvisades eftersom bara enskilda personer som känner sig drabbade av en specifik mast kan överklaga. Nu har ärendet gått vidare till Länsrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".