Gränbymordet kopplat till gängkrigen

Den 21-årige man som igår kväll mördades i Gränby var en av huvudpersonerna i ett av de gäng som under lång tid krigat mot varandra i Uppsala. Och mordet kan också ha betydelse för den rättegång mot sju män från Uppsala som sedan i måndags pågår i Stockholms tingsrätt.

Den man som i går sköts ihjäl i Gränby var en av huvudpersonerna i ett av de gäng som under en tid fört rena kriget mot varandra i Uppsala. Ett krig som de senaste dagarna också tagits upp i en rättegång med sju män på de åtalades bänk. Den rättegången, som av säkerhetsskäl hålls i Stockholms tingsrätt, skulle i dag gå in på tredje dagen, men dagens förhandlingar har ännu inte kommit igång.

Rätten satt under förmiddagen i överläggningar om hur rättegången påverkas av mordet i går, och säkerheten kring domstolen har utökats. I polisutredningen som lett fram till den här rättegången har den nu mördade mannen förhörts vid två tillfällen.

I ett förhör den andra juni i år uppgav han att han var mycket nära vän, ”som en bror”, med den man som utpekats som ledare för ett av gängen. Gängen har fört vad de själva kallar ett krig, och har utrustat sig med bland annat automatvapen av typen Kalashnikov och skottsäkra västar.

Ett stort antal skottlossningar har också förekommit på olika håll i Uppsala. En av huvudpersonerna i detta gängkrig har nu alltså dödats på ett sätt som kan liknas vid en avrättning. Vilka följder det kan få är osäkert. Risken finns att kriget nu ytterligare trappas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista