Säkerhetspådrag inför fortsatt rättegång

Säkerheten i Stockholms tingsrätts säkerhetssal var extra sträng idag, efter nyheten om att en nära vän till en av de huvudåtalade i det så kallade gängbråksfallet skjutits till döds. Och så här kommenterar åklagaren, Thomas Bälter Nordenman, att en person dog och en skottskadades i Gränby igår kväll:

I Stockholms tingsrätts säkerhetssal var det osedvanligt tätt med poliser och säkerhetsvakter nu på förmiddagen. Allt på grund av att den person som igår kväll sköts till döds i Gränby i Uppsala är nära vän till den nu åtalade kille som utpekas som en av de mest drivande i vårens upptrappning mellan två grupper.

Rättegången sköts också upp en dryg timme för att förbereda för utökad säkerhet.

När ett par mörkhyade besökare och jag själv skulle gå igenom den första säkerhetskontrollen, stoppades de andra två av poliser som krävde legitimation och skrev upp namn och personnummer. Reportern Lisen Forsberg blev också grundligare kroppsvisiterad än under rättegångens två första dagar och fick bland annat skorna undersökta. Stämningen runt säkerhetssal 17 var påtagligt spänd i pauserna. Ett föräldrapar, som suttit med under de gångna dagarna, såg mycket bestörta ut. Åklagaren sa på en fråga från Radio Uppland att han inte vet vem den skottskadade personen är, men att det åtminstone inte är någon som är känd av polisen sen tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista