Fyra personer anhållna för inblandning i Gränbymordet

Sent på onsdageseftermiddagen anhölls ännu en person misstänkt för inblandning i dödsskjutningen i Gränby i Uppsala kvällen före, då en 21-åring sköts till döds. Totalt är nu fyra personer anhållna, varav en i sin frånvaro. Mordet har chockat och skrämt många av de som bor runt Atterbomsgatan i Gränby.

Mordet i går kväll tycks vara en fortsättning på den allt mer upptrappade konflikten mellan två grupperingar i Uppsala, som tillsammans består av mellan 20 och 30 personer och där det förekommer ett flertal personer med ett kriminellt förflutet.

Och mordet kommer mitt under pågående rättegång i Stockholms tingsrätt, där sju personer ur de här båda grupperingarna står åtalade, bl a för förberedelse till grov misshandel.

De båda grupperna har skaffat sig tung beväpning och skottsäkra västar i den eskalerande konflikt som gängmedlemmar själva har beskrivit som ett krig.

Den 21-åring som sköts till döds i går har själv varit en av de som stått närmast ledaren för en av de båda grupperingarna, som är en av de sju åtalade, och 21-åringen har också förhörts vid två tillfällen i polisutredningen om gängkriget.

21-åringen har då beskrivit den åtalade gängledaren som en god vän och som en bror. Den andra person som överfölls i går kväll klarade sig undan svårare skador och har inte behövt opereras men har i dag legat kvar på Akademiska sjukhuset för observation.

Redan under natten anhölls en person som misstänkt för att vara inblandad i händelsen i Gränby, och under dagen har ytterligare två personer anhållits, varav en i sin frånvaro. Den mördade 21-åringen var så sent som förra veckan anhållen för inblandning i en kvinnomisshandel utanför en restaurang i Uppsala, men polisen tror inte att den händelsen har med dödsskjutningen i går att göra. Mordvapnet är inte påträffat.

Christer Nordström på Uppsalapolisen säger att de tre anhållna tillhör de kretsar som varit inblandade i gängbråket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista