Tågeländet för pendlarna

"Huvuden skulle rulla som Stockholms blodbad"

1:04 min

Efter allt tågkaos som många pendlare i länet har drabbats av, som P4 Uppland rapporterat en hel del om den senaste veckan, är frågan om SJ:s vd Jan Forsberg kan sitta kvar? Han har suttit nästan nio år på posten och under den tiden har SJ gått från stora förluster till flera hundra miljoner i vinst. SJ:s styrelseordförande, moderaten Ulf Adelsohn tycker att han kan det.

– Jag tror inte att någon egentligen med de förutsättningar som finns kunde gjort det mycket bättre. Visst har vi på en SJ en del skuld, men det är ju oändligt många som skulle avsättas om man skulle avsätta alla dem som är orsak till tågfiaskot. I så fall skulle huvuden rulla ungefär som på Stockholms blodbad, säger Ulf Adelsohn.

Så inte bara Jan Forsberg ska bära ansvaret?

– Nej, det blir som jag säger Stockholms blodbad.

Med tanke på de här problemen som har varit under vintern och förra vintern, har du förtjänat att sitta kvar som styrelseordförande?

– Det får du väl fråga regeringen om, jag uttalar mig aldrig om min egen person, men jag tror inte någon annan hade haft så mycket lättare heller.

Vi frågade infrastrukturministern, moderaten Catharina Elmsäter-Svärd, om SJ:s vd och styrelseordförande kan sitta kvar.

– Huruvida personer ska sitta kvar eller inte är en dialog som sker mellan statligt ägande och personerna som sitter i de styrelserna, så det är en diskussion som sker där emellan.

Du har ingen åsikt om det då som infrastrukturminister?

– I så fall skulle jag inte ta det via media eftersom det är ju inte den formen och gången vi brukar ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista