Uppsalapolisen ska bli trevligare

Polisen i Uppsala län ska lära sig att bli trevligare. Inom kort kommer runt 200 poliser att börja utbildas i hur man beter sig bättre vid större insatser som tex demonstrationer.

Under de senaste åren har polis och demonstranter drabbat samman ett antal gånger och ofta har det gått våldsamt till.

Det var i samband med Göteborgskravallerna och händelserna i Malexander som Rikspolisstyrelsen började utvärdera polisens arbetsmetoder vid det som polisen kallar stora ordningsstörningar. Och nu införs alltså en snällare taktik, inspirerad från Danmark.

Benny Bengtsson på Uppsalapolisen berättar att hjälmar, sköldar och batonger lätt kan uppfattas som provocerande, så nu ska det bli mer dialog, humor och vänligt bemötande istället för konfrontationstaktik vid till exempel en demonstration.

- Det innebär att vi kommer att ta kontakt med demonstranterna innan själva demonstrationen, säger han. Vi för en dialog och får på sätt en trevligare stämningar, redan innan demonstrationen.

Trots att sådana här hädelser är ovanliga här i länet är det viktgt att alla lär sig den nya taktiken eftersom polisdistrikten ofta hjälper varandra. Till exempel fanns poliser från Uppsala på plats vid Göteborgskravallerna.

Den nya metoden blir också ett komplement till det som redan görs för att förbättra bemötadet i det vardagliga arbetet säger Benny Bengtsson:

- Nu är det inte så att vi tidigare har bemött folk illa, men man kan alltid bli bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista