Knutbyrättegången återupptas idag

I dag återupptas Knutbyrättegången efter nästan en månads uppehåll. Ett nytt vittne som Uppsala tingsrätt kallat in är den rättsmedicinske expert som skrivit yttrandet för socialstyrelsens rättsliga råd om dödsfallet på pastorns första fru.

Tingsrätten har reserverat två dagar för att avsluta Knutbyrättegången, som ju avbröts just för att invänta yttrandet från socialstyrelsens rättsliga råd om dödsfallet på pastorns första fru 1999.

Det yttrandet som kom häromdagen kastade inget entydigt ljus över frågan om dödsfallet var en olycka eller om det var mord. Tvärtom restes fler frågetecken genom att rättsliga rådet menade att skadan mot huvudet inte ens behövde ha tillfogats inne i badrummet som alla tidigare har utgått ifrån.

Rådets rättsmedicinske expert professor Peter Löwenhielm får nu chansen att skapa klarhet i frågan som inkallat expertvittne i tingsrätten.

Innan rättegången avbröts hade ju också ett av vittnena som kallats in av pastorns advokat vägrat att infinna sig i rätten. Det var en kvinna som skulle vittna om pastorn Åsa Waldaus dominerande roll i församlingen.

Enligt de senaste uppgifterna kommer nu kvinnan att vittna per telefon, till följd av den rädsla hon känner för att personligen konfronteras med församlingens företrädare.

Efter att åklagare och försvarsadvokater hållit sina slutanföranden återstår att se hur lång tid som tingsrätten anser sig behöva för att bli klar med en dom i detta komplicerade och historiska rättsfall. Ett antal veckor lär det dröja innan domen avkunnas för de två åtalade, pastorn och barnflickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista