Östros lämnar partitoppen

12 min

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Thomas Östros från Uppsala lämnar sin plats i partiets högsta ledning, verkställande utskottet.

Östros böjer sig därmed för de förändringar som valberedningen vill göra i partitoppen i samband med att Håkan Juholt väljs till partiledare nästa helg.

– Det är nog bråkat i partiet. Jag avgår gärna om det bidrar till sammanhållningen i partiet, säger Thomas Östros.

Vad händer med din roll som ekonomiskpolitisk talesperson?

-Det är självklart att jag inte fortsätter som ekonomiskpolitisk talesperson. Det har jag räknat med ända sen partiordförandevalet.

Men varför har du då inte kastat in handduken tidigare om du säger att du länge har förstått att du inte kan fortsätta?

-Jag var ju bara för någon vecka sedan med i diskussionerna om framtida partiordförande. Jag är nu i läget att jag ställer min plats till förfogande i verkställande utskottet. Jag tror att alla förstår att det är en liten resa däremellan.

Hur ser du på det som varit inom partiet den senaste tiden?

– Jag tycker det har varit besvärliga månader för Socialdemokraterna och jag är lite gammeldags socialdemokrat och tycker det är viktigt att hålla ihop och tala väl om varandra. Det är dags att ställa upp för den nya partiledningen, säger Thomas Östros.

Thomas Östros väljer alltså att kliva tillbaka, trots att han enligt uppgifter har ett starkt stöd från flera partidistrikt - bland annat i Mälardalen. Hädanefter blir han kort och gott riksdagsledamot för Uppsala län. Det var i går som det stod klart att valberedningen vill ersätta Thomas Östros och Ylva Johansson med Mikael Damberg och Veronika Palm. Sannolikt för att få in friskt blod efter höstens valnederlag.

Den s-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren från Uppsala menar att manövern är ett tecken på att höga partimedlemmar framöver måste ta ett större ansvar.

-Man inför nu en princip om att partiledningen är ansvarig för valresultat, så att det inte är så att man utvärderar det rent sakligt och sen ser vad man kan göra. Dom har så att säga ett personligt ansvar för vad som har inträffat. Det är ju intressant inför framtiden. Den här principen är ny och kanske nödvändig, säger Stig-Björn Ljunggren. 

Östros kunde ha stannat som kvar eftersom han är vald av kongressen till 2013, men många menar att valberedningens förslag gjorde det omöjligt för honom att sitta kvar.

Ci Holmgren
Mona Wahlund
August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista