Stefan Hanna (C)

Dubbdäcksförbudet kan rivas upp

1:37 min

Dubbdäcksförbudet på Kungsgatan i Uppsala ska fortsätta testas en period till, det säger ansvariga kommunalrådet Stefan Hanna, som tror att det kan vara en orsak till att det blivit färre farliga partiklar i luften i centrala Uppsala. Men om det inte har effekt är han beredd att ta bort det omdiskuterade förbudet.

– Jaa det är ingen helig fråga för oss. Det finns inget som helst självändamål med dubbdäcksförbudet.

Under förra året överskreds halterna av farliga partiklar i luften riktvärdet under 29 dygn. 35 dygn är maxgränsen. Enligt Christer Solander, miljöinspektör på Uppsala kommun, är det för tidigt att säga om det är dubbdäcksförbudet som lett till de minskade partikelhalterna. Enligt andra mätningar minskade trafiken på Kungsgatan med en tredjedel efter införandet av dubbdäcksförbud. Även på Dragarbrunnsgatan, intill, minskade trafiken.

De uppsalabor vi mötte på staden idag sa så här om förbudet och luften.

– Det ställer till det när man kör bil härinne, och framför allt för dem som inte är härifrån staden.

– Jag tycker inte att det är bra för jag tycker man ska kunna köra genom stan för dubbdäck är rätt viktigt också under vintern.

– Får vi bättre luft här är det bra.

Om dubbdäcksförbudet leder till bättre luft visar sig enligt kommunen när luftmätningarna fortsätter. Och centerpartistiska kommunalrådet Stefan Hanna säger alltså att han annars är beredd att ta bort det.

Men än så länge vill han fortsätta att prova det, och andra åtgärder för att förbättra luften, för allt har inte blivit bättre, samtidigt som partiklarna blivit ett mindre problem så överskreds halten kväveoxid mycket under 2010 och också hittills i år.

– Mer kollektivtrafik, det tror vi är ett sätt att inte minst förbättra luftkvaliteten i centrala Uppsala. Vi driver på att det ska bli mer miljövänliga fordon. Vi har bättre grusborttagningssystem och utvecklar det hela tiden. Vi får jobba med många olika sätt att förbättra luftkvaliteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista