Läckande ledningar i många kommuner

1:01 min

Flera kommuner i Uppsala län har fått problem med läckande vattenledningar som tagit stryk under den långa, kalla vintern. I Tierp och Östhammar har kommunen fått rycka ut på ett antal läcksökningar på grund av trasiga ledningar.

De flesta av oss välkomnar nog våren. Men flera kommuner i Uppsala län har, nu när det blivit varmare väder, fått problem med läckande rör som frusit sönder under den långa och kalla vintern.

Roy Andersson, vatten och avloppschef i Östhammars kommun menar att det ofta är gamla ledningar som är boven i dramat.
– Ledningsnätet i de flesta kommuner är ju väldigt gamla, det byts ut till plastledningar nu, säger han.

Även i Tierp har man fått rycka ut på en hel del läcksökningar. Och det finns stor risk för fler läckor den närmsta tiden enligt Roger Rohdin som är vatten och avloppschef i Tierps kommun.
– Vi har haft lite problem med frusna ledningar, så det har blivit några vattenläckor. Nu när det börjar bli varmt börjar det röra på sig i marken så då kan det komma nya läckor den närmsta tiden, säger Roger Rohdin, vatten och avloppschef i Tierps kommun.

– Nu när temepraturen börjar gå upp kan vi få rörselser i marken, och då kan vi få nya läckor.

Roger Rohdin tror dock att risken för att det skulle komma in smuts och bakterier igenom läckande ledningar är väldigt liten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista