Bönder i Tierp rasar mot kommunbeslut

Mjölkbönderna i Tierp rasar nu mot kommunens beslut att sluta köpa mjölken från dem. Från och med den 1:a juli så hämtas mjölken, som bland annat går till skolor och äldreboenden, istället från Stockholm.

Tomas Lundgren bor i Månkarbo och har varit mjölkbonde i drygt 20 år nu. Han har cirka 100 kor och är en av ett sextiotal mjölkbönder från Tierps kommun som levererar mjölk till Gefleortens Mejeri, där kommunen tidigare köpte från.

Från och med den första juli så går inte längre Tomas Lundgrens mjölk till kommunens skolbarn och andra. Istället har kommunen, efter en upphandling, fått ett bättre erbjudande från ICA Meny, som hämtar sin mjölk från Arla, och de har inga kor från Norduppland. Faktum är att mjölken kommer att köras ända från Stockholm.

Socialdemokratiske kommunalrådet i Tierp Börje Wennberg förstår böndernas reaktion, men han menar att på grund av lagen om offentlig upphandling så kan inte kommunen göra på nåt annat sätt. Lagen säger att man måste välja det förmånligaste alternativet som erbjuds. Och där kom ICA Meny och Arlas mjölk på första plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista