Slutplädering i gängkrigsrättegången

Idag hölls slutpläderingarna i den så kallade gängkrigsrättegången, där sju Uppsalamän står åtalade för att ha förberett för det som åklagaren kallar ett gängkrig.

21-åringen som mördades i tisdagskväll var också nära vän till en av de huvudåtalade. Men det nya mordet har ingenting med det pågående målet att göra, poängterade huvudpersonens advokat, Tomas Rothpfeffer, idag.

Rättegången som hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal av säkerhetsskäl, avslutades idag med pläderingar från åklagaren och de sju försvarsadvokaterna. Åklagaren försöker bevisa att två olika grupperingar planerade att starta en våldsam strid mot varandra, och att de därför bland annat köpte tunga vapen.

Den 12:e maj, innan det som åklagaren kallar krig hade hunnit starta, greps fem av männen. Fyra av dem skyddsvästar på sig. 

Försvararna hävdar å sin sida att åklagarens alla avlyssnade telefonsamtal inte bevisar att man verkligen velat skada varandra. Snarare är det regel i de här gängen, menade huvudpersonens försvarare, Tomas Rothpfeffer, att visa sig tuff och prata hotfullt i avskräckande syfte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".