Knutbyrättegången avslutad

I dag avslutades Knutbyrättegången i Uppsala tingsrätt, det mål som beskrivits som det största och mest uppmärksammade i tingsrättens historia. Efter att åklagaren redan i går hållit sitt slutanförande, så var försvarsadvokaternas tur i dag.

Efter att åklagaren Elin Blank i går krävt livstids fängelse för både pastorn och barnflickan så kom deras respektive försvarsadvokater med sina versioner i dag. Och med andra synpunkter på vad tingsrättens beslut i målet ska bli.

Barnflickans advokat Christer Söderberg menar att det skulle vara orimligt med livstids fängelse för hans klient efter de yttranden som olika psykiatriska experter lämnat om det tillstånd som barnflickan befunnit sig i. Det måste bli vård, hävdade han bestämt.

Och pastorns försvarare Ola Nordström gjorde allt för att fjärma pastorn från mediebilden som målats upp av hans klient och för att få rätten att se honom som en människa, med rätt till en förutsättningslös rättsprövning.

Advokaten Anne-Marie Bonde, som bland annat företräder första hustrun Helenes föräldrar i skadeståndsdelen, tyckte att rätten borde underkänna gårdagens vittnesmål från den rättsmedicinske expert som företrädde socialstyrelsens rättsliga råd. Pastorns advokat hade en annan uppfattning om Helenes död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista