Falunmumie kan hamna i Uppsala

De egyptiska samlingarna vid Museum Gustavianum kan få tillskott igen. Egyptologen Geoffrey Metz har hittat delar av en ny mumie på en skola i Falun.

Fyndet består av ett huvud, två händer, en fot och en mumifierad falk. Delarna hittades tack vare tips från en privatperson och en reporter från trakten. Mumiedelarna fanns i ett gammalt bibliotek på en skola i Falun.

Ännu har Geoffrey Metz inte hunnit analysera delarna så noga, men han tror att de kommer från olika tidsperioder. Skallen är troligtvis äldst.

Att man hittar mumier i Sverige är inte så ovanligt som man kan tro, berättar Geoffrey Metz. Egypten var ett populärt resmål på slutet av 1800-talet, och ofta tog man med sig mumier eller delar av mumier som souvenirer.

Nu ska man undersöka varifrån mumien kommer och vem som donerat den. Geoffrey Metz hoppas att han ska få ta med sig mumiedelarna till samlingen i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista