"Gängpolis" hjälpte polisen i Uppsala

En speciell grupp inom Stockholmpolisen, som enbart arbetar med gängbrottslighet, hjälpte Uppsalapolisen i utredningen om det så kallade gängkriget i Uppsala - den konflikt som kan ligga bakom förra veckans mord i Gränby.

Sju personer från två olika grupperingar åtalades i veckan som gick, misstänkta bland annat för att ha skaffat tunga vapen. 

-Vi har hjälpt Uppsalapolisen så mycket vi har kunnat. Vi har gjort en husrannsakan hos Bandidos X-team i Stockholm, säger Fredrik Gårdare, polis i Stockholm och specialiserad på gängbrottslighet.

Hos den kriminella mc-gruppen Bandidos hittades en whiteboardtavla, med namn på Uppsalakillar uppskrivna - personer som skulle ställas inför rätta i den rättegång som ägde rum förra veckan, där sju unga män åtalades för bland annat grovt vapenbrott och försök till grov misshandel.

Samma månad grep Göteborgspolisen en Uppsalakille efter att denne köpt en rad tunga vapen, enligt åklagaren på beställning från en av de stridande parterna i Uppsala. Och i Stockholm har alltså den speciella gänginsatsgruppen på 30 personer hjälpt till. Där jobbar man med vara synlig i förorterna, kartlägga alla grupperingar och deras brott - och försöka splittra upp gängen.

Många polismyndigheter har varit hos Stockholmsgruppen på studiebesök, men Uppsalapolisen har det ännu inte. De är välkomna, säger polisen Fredrik Gårdare, för det spelar ingen roll var i landet man jobbar - den gängrelaterade brottsligheten ser nästan likadan ut överallt.

-Det är samma typ av individer, samma typ av brott. De lever i en mycket farlig värld. Vi hoppas att de yngre kan få sig en tankeställare; att det här kanske inte är helt rätt väg att ta, säger Fredrik Gårdare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".