Fler båtar och båtmotorer stjäls i länet

Allt fler båtar och båtmotorer stjäls i länet trots en lagändring som skulle minska efterfrågan. Ett av dom drabbade områdena är Östhammar.

I Söderby-Karlsäng en bit utanför Östhammar har tjuvar ofta varit på besök och nere vid bryggan finns Stig Wahlström och Rolf Wadelius. Dom vaktar numera lite extra vid sina båtar. Det är motorer, särkilt dyra fyrtaktsmotorer som är mest eftertraktade. Stölderna kan tillexempel gå till så att båtarna kopplas ihop och körs en bit, sen tas motorerna bort med skärbrännare . Tjuvarna lämnar inga spår och mycket sällan finns det vittnen till stölderna.

Förra året ändrades lagen om köp i god tro för att minska handeln med stulna saker. Men marknaden för stulna båtar och motorer verkar inte ha minskat trots lagändringen å Svante Gauffin på Östhammarspolisen misstänker att det beror på att stöldgodset ofta förs vidare utomlands  Östhammar har haft redan haft 50 stölder hittills i år mot 56 under hela förra året och även i Enköping och Norrtälje förutspår man att det blir fler iår än tidigare.

Tommy Nordenberg på Enköpingspolisen delar upp tjuvarna i två kategorier: yrkeskriminella som ofta är missbrukare och vad som verkar vara utlänska ligor, men än så länge har polisen trots många tips och spaning tagit få tjuvar på bar gärning. Det som kanske kan förändra situationen är bättre samarbete menar Svante Gauffin på östhammarspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista