Klantigt med mjölken i Tierp, tycker (mp)

Det var klantigt av Tierps kommun att byta mjölkleverantör till skolor och äldreboenden. Det säger tycker Jenny Lundström som är miljöpartiets gruppledare i Tierp.

I Upplandsnytt i fredags hörde vi att lokala mjölkbönder rasade över att kommunen från första juli köper mjölk från Arla i Stockholm och inte från det närbelägna Gefleortens mejeri, som man gjort tidigare.

Tierps kommun gjorde en så kallad samordnad upphandling tillsammans med Uppsala, Knivsta och Östhammar. Men det var Uppsala som i stort sett skötte de anbud som kom in. Enligt lag måste kommuner se till det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet vid såna här upphandlingar, allt detta för att undvika ren protektionism på lokal nivå och svågerpolitik.

ICA Meny Ab kom med det bästa budet vad gäller allt: kvalitet, pris och leveransvillkor, vilket ledde till att Gefleortens Mejeri inte kunde hävda sig i konkurrensen med mjölken som ICA hämtar från Arla.

Men nu går miljöpartiet till angrepp och säger att Tierp hade kunnat göra hela upphandlingen själv utan att för den delen bryta mot lagen. Jenny Lundström tycker att Tierp kunde ha gått ihop med till exempel Älkarleby och Gävle om man verkligen hade brytt sig om sina lokala aktörer, istället för att gå ihop med kommuner som ligger i ett annat mejeriområde.

Kontakta reportern: alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista