Skogsarbetare är en yrkesgrupp som är efterfrågad nu. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Nyföretagandet ökar stort i Uppsala

"Det finns en framtidstro"
1:39 min

Antalet nya företag i Uppsala län ökade med 35 procent förra månaden jämfört med mars förra året. Och det finns en märkbar skjuts för företagen i länet, det säger Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt näringsliv för Uppsalaregionen.

– Vi investerar mest i landet. Alltså vi har investeringsplaner som är högre än någon annanstans i Sverige, men jobben hänger inte med. Det finns en framtidstro och det är naturligtvis positivt för företagen och för oss alla att det finns en framtidstro. Men det kommer att dröja innan jobben kommer och när jobben kommer då gäller det att vi har personer som har rätt kompetens att fylla de platser som finns. Vi har ju ett enormt problem med mismatch på arbetsmarknaden. Vi har en grupp arbetslösa som inte matchar företagens behov och de kan inte växa och ju fler företag vi har som frågar efter flera typer av kompetenser, desto lättare blir det, åtminstone för de arbetslösa att hitta någonstans att verka.

Vad är det för arbetskraft som företagen ropar efter nu?

– Det är väldigt olika typer av arbetskraft. Det är kvalificerade IT-tekniker, det är skogsarbetare, det är olika typer av byggingenjörer eller olika kompetenser inom bygg till exempel.

Det är aktiebolagen som ökar i antal, medan övriga bolagsformer minskar. Det är ett mönster både i Uppsala län och i landet som helhet. Det hänger samman med att kraven på startkapital för aktiebolag halverades förra året från 100 000 till 50 000 kronor. För företagen i Uppsala län råder relativt goda tider nu, säger Anna-Lena Holmström:

– Vi har ju en stark konjunktur, men man ska inte förledas att tro att det betyder att vi har någon all-time-high, utan vi börjar nosa oss tillbaka på den nivå som vi var på innan krisen och flera bolag säger att vi har en bra bit kvar innan vi är där, så att det är en rekyl från en stor nedgång som vi ser när det gäller konjunkturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".