Polisen saknar kollegor med tassar

Bristen på polishundar har blivit ett stort bekymmer i Uppsala län. I dag behövs fem nya hundar, men få hundar har tillräckligt bra nos.

- Det är alltså svårt att få tag på lämpliga hundar som passar för vår verksamhet. Framförallt är det näsarbetet som ska fungera.

Roger Zetterberg är hundtjänstbefäl vid polisen i Uppsala. Han berättar att 90 procent av polishundarnas arbete går ut på att använda nosen.

- Det är allt ifrån att rädda liv till att spåra upp tjuvar och banditer.

I Uppsala finns idag 20 polishundar, men det ska vara 25 hundar. Brukshundsraserna schäfer och malinois är de som passar bäst, framförallt som patrullhundar. Efter att statens hundskola försvunnit kan polisen inte längre få tag på hundar från centralt håll. De som köps in är normalt sett uppfödda hos privatpersoner och sedan är det hundföraren som tar över.

Nu har polisen tingat några valpar som de hoppas på men de behöver fler. Det finns heller inga garantier att de tingade hundarna kommer att passa.

- Problemet är att vi inte kan se på hunden om den duger förrän de är ett, ett och ett halvt år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".