Kökspersonal i Uppsala drabbas av kommunens leverantörsbyte

Uppsala kommuns kökspersonal runt om på äldreboenden och skolor drabbas nu också av att kommunledningen bytt huvudleverantör av livsmedel.

- Hittills har vi beställt livsmedel sex gånger sen leverantörsbytet, och det har nästan alltid fattats något, säger Martin Tellin som jobbar som kock på Johanneslundsgården i Uppsala.

Den gemensamma upphandling av livsmedel som Uppsala kommun gjort med tre andra kommuner i länet har redan slagit hårt mot Tierps bönder, som nu får se mjölken från Stockholm levereras till skolorna i Tierp.

Den nya huvudleverantören tog över den första juli, och när vi ringer runt till kök i Uppsala kommuns regi så bekräftas den struliga bild av leveranserna som Martin Tellín på Johanneslundsgården berättar om. På flera ställen har det blivit fel på grund av att levarantören i fråga inte klarar av att ta hand om så många beställningar sen den tog över de fyra kommunernas leveranser.

Idag fick Martin hem en leverans, men där fattades alla mejeriprodukter. Leverantören lovade att Martin skulle få dem förljande morgon:

- Jag måste ju göra soppa imorgon för de äldre här på boendet. Om jag inte får hit mjölk så kan jag inte göra nån soppa ju, säger han.

Sen den första juli, då kommunens nya leverantör tog över, så är det inte helt ovanligt att Martin fått skriva om menyerna. Och han är inte helt nöjd med att leverantörsbytet kom precis nu.

- Jag blev helt chockad när jag fick höra det. Mitt i semestertider och allt. Men jag förstår om kommunen måste tjäna pengar. Jag tycker i alla fall att det är dåligt, säger Martin Tellin.

Nästa beställning ska Martin göra senare idag, för varor som han behöver ha in på måndag. Och den senaste tidens strul har gjort att han är på helspänn hela tiden och att han tänker extra mycket på vad han ska göra om nånting inte levereras som det ska.

- Man vill ju ha all leverans på en gång, istället för att springa och leta, säger han. Arbetsdagen blir ju nästan förstörd om man måste springa och leta och kolla hela tiden. En hel vagn med mjölk... det är inte så kul om det fattas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista