Kaos på Bruksgymnasiet i Gimo

Allt är kaos på Bruksgymnasiet i Gimo inför skolstarten i augusti. Det säger Anna Olofsdotter Lemne, som är lärare och fackligt ombud på skolan. Lärarna vet inte hur, eller om, de ska jobba i höst och många mår dåligt, hävdar hon.

- Jag har jobbat åt Östhammars kommun i 38 år. Och varje höst har man känt sig ungefär som eleverna: wow, nu blir det nytt, nu kommer nya elever, hej och hå och jättekul. Men inte i år. Jag vet att jag inte kommer att räcka till. Det är första gången jag inte känner arbetsglädje inför ett nytt läsår, säger Anna Olofsdotter Lemne.

Det är inte första gången som lärarna på Bruksgymnasiet är på krigsstigen mot kommunens ledning. Förra året fick de nog av den gymnasiechef som kommunen rekryterat, och sen i höstas har man på skolan en inhyrd konsult som tillfällig chef. Denne kritiseras också av facken och ett flertal av lärarna på Bruksgymnasiet, vilket vi hört om tidigare i Upplandsnytt.

Klart är att lärarnas tjänstefördelning inför hösten fortfarande inte är klar. Den tionde augusti, inte långt före skolstarten, ska tjänsterna förhandlas mellan fack och arbetsgivare. Och Anna Olofsdotter Lemne är rädd för att besparingarna i skolan gör att man tvingas öka antalet elever i klasserna, vilket hon anser drabbar de svaga eleverna:

- Det är klart att det kommer att gå ut över eleverna.

- Hur då?

- Varje elev får ju mycket mindre lärartid.

- Vad säger lärarna, generellt?

- Hur ska det bli? Det blir kaos. Det är många som inte mår bra. Det är många som inte kan njuta av sommarlovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista