Blöt sommar besvär för bönder

Det är inte bara svampen i skogen som växer så det knakar i den rekordblöta sommaren. Även på åkrar och vallar trivs svamporganismerna, till lantbrukarnas förtret.

Många har svårt att bärga höet då det inte varit många dagar med uppehåll den sista tiden. Rickard Cederholm inspekterar vallen intill sin gård i Läby söder om Uppsala.

- -Det är surt. Det bara stänker vatten. Man börjar ledsna på att det är lite för blött, för det är svårt att skörda vallen. Det har ju varit nästan omöjligt att göra hö av gräset, för då måste det vara nästan torrt innan man kör in det på skulltorkan.

Lite grann har han hunnit ta upp från de blöta vallarna i alla fall. Hemma på gården i Läby, i tjurarnas åsyn, ligger två mindre högar med de karakteristiska vita balarna. Balarna i den ena högen ser ut som de brukar - vita, stora, spänstiga jättemarsmallows. Så är inte fallet med den andra högen, som innehåller surt hö. Nu när vattnet börjat rinna ut från de balarna, har de skrumpnat ihop och ser ganska ledsna ut.

Rickard Cederholm hoppas nu få in höet till helgen, bara det blir uppehålll.

- En regnskur på några få millimeter förstör så otroligt mycket när man börjat köra in. För då blir det surt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".