Många ficktjuvar

Det är ovanligt mycket fickstölder i Uppsala län i sommar. Bara under de två första veckorna i juli fick polisen i Uppsala in 40 anmälningar från folk som blivit utsatta för ficktjuvar runt om länet. Annie är en av de som har blivit av med sin plånbok.

Annie blev av med sin plånbok inne i stan i Uppsala och det är just där som hälften av de 40 fickstölderna runt om i länet har begåtts i sommar. I Uppsala city innebär det en ökning med nästan 60 % mot för förra året.

Varför fickstölderna har ökat markant den här sommaren vet man inte på polisen. Man tror att det är personer som inte hör hemma i stan som gör dessa fickstöldsräder, och man kan se ett mönster i hur brotten begås, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

Att få fast ficktjuvar är svårt, berättar Christer Nordsröm men från och med igår och resten av sommaren ska polisen åka runt med en bil med en högtalare på taket för att uppmärksamma folk om fickstölder.

Förvara plånboken säkert och ha inget i bakfickan! Då minskar risken för ficktjuvar, säger Christer Nordström. För Annie har fickstölden inneburit att hon tänker annorlunda när hon åker ner på stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista