Cancersjuk kvinna nekas hemsjukvård av Håbo kommun

Håbo kommun vill inte ansvara för hemsjukvård av patienter som är utskrivningsklara men svårt sjuka.  En av dem som som berörs av det är Lars-Olof Wikmans fru Barbro i Skokloster som är svårt sjuk i cancer och vill kunna vara hemma när hon inte får behandling. 

Istället för att få åka hem som det var tänkt flyttades Lars-Olof Wikmans fru från Akademiska sjukhuset, där hon får sina behandlingar, till Enköpings lasarett. Den vård hon behöver hemma och som hon fick förra året av en distriktssköterska, kan Håbo kommun inte erbjuda i år. Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Håbo kommun, Rosa Babec, har i en skrivelse till Akademiska sjukhuset förklarat att kommunen från 12 juli till 31 augusti saknar tid och kompetens att hjälpa patienter som kräver specialistanknuten hemsjukvård. Kommun och landsting är oeniga i frågan om vem som ska ge hemsjukvård till den här gruppen och tolkar de lagar som gäller olika. Tomas Eriksson, chefsläkare på Enköpings lasarett som också fått skrivelsen, vill inte säga så mycket mer i nuläget än att han har en annan uppfattning än Håbo kommun och att han kommer att överlämna ärendet till Socialstyrelsen att avgöra. Lars Olof Wikman är kritisk till att patienter drabbas av att kommun och landsting inte kommer överens. Reporter Helena.Sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista