En av många skadade vid tunnelbaneexplosionen i Minsk. Foto: Sergei Grits/Scanpix
Bomben i Minsk

Älvkarlebybo mitt i kaoset

Hör Kristin Ekström från Älvkarleby som blev vittne till Minskbomben
1:14 min

I Vitrysslands huvudstad Minsk exploderade en bomb i tunnelbanan mitt under rusningstid igår kväll. Kristin Ekström, från Älvkarleby, arbetar som lektor vid Svenska institutet i Minsk och undervisar i svenska. Hon stod cirka 20 meter från stationen där det exploderade.

Elva människor dödades och över hundra skadades och enligt vitryska myndigheter var det fråga om ett terrordåd.

– Jag hörde explosionen, några sekunder kände jag den här luftvägen som kom emot mig som en tryckvåg. Ytterligare några sekunder efter det så hör och ser jag människor – komma utspringandes från tunnelbananen och skriker att man måste ta sig ut därifrån. Då lämnade jag också stället.
– Jag gick in i en mataffär och när jag kommer ut tio minuter senare är det fullt kaos med brandbilar, ambulanser, polisbilar och gatan är avstängd. Det är massor med människor som står där utanför. De har sot i håret, skräp i håret och folk gråter, kramar om varandra och pratar i mobiltelefoner.

Vad säger i folk i Minsk efter det här?
– Människor är naturligtvis chockade. Jag gick till min arbetsplats på svenska centret och träffade ett tjugotal kollegor och studenter och alla var chockade. Alla pratade i mobil och ringde vänner och bekanta för att berätta att man själv var okej och höra efter så att andra var okej, säger Kristin Ekström.

Ingela Martinsgård SR Ekot
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".