Brist på avbytare för bönder i Uppland

År 2000 lades lantbrukarnas avbytartjänst ner och privata bolag tog över, men av dem finns knappt några kvar i dag. Bristen på avbytare ger svåra konsekvenser, berättar Mats Eriksson från föreningen Svenska Husdjur.

Bönderna är vana att ha väldigt lite ledighet, så det accepterar man säkert, säger Mats Eriksson. Men han tror att det är väldigt viktigt att man även som lantbrukare får känna att man kan få ledigt om man behöver.

- Det är många mjölkproducenter som slutar med produktionen nu och näst efter ekonomin tror jag att det här är den största anledningen till att man slutar, säger Mats Eriksson.

Inte minst att veta att det finns någon ersättare som kan hoppa in i fall man blir sjuk eller skadar sig, och det är någonting som lantbrukaren Kent Johansson i Grillby utanför Enköping håller med om.

- Vi jobbar ju i en kategori där det händer väldigt mycket i och med att man jobbar med djur. Även där behövs ju avbytartjänst för att kunna hjälpa till när det händer att man gör illa sig, säger Kent Johansson.

Husdjursföreningen Svenska Husdjur ska nu ta tag i problemet. I augusti går går de ut med en förfrågan till bönderna, först i Enköpingsområdet, och undersöker hur stort intresset är för avbytarverksamheten. Om intresset visar sig vara tillräckligt stort då kommer de försöka avställa en avbytare i det området och köra igång verksamheten så snart som möjligt.

När avbytartjänsten är igång i Enköping kommer Svenska Husdjur fortsätta på övriga ställen i Uppland där efterfrågan finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista