Kommunalråd Mohamad Hassan (FP).

Folkpartister hårt styrda av partiet

Efter den senaste tidens debatt i Uppsalapolitiken om hur hårt enskilda politiker ska vara bundna till att följa partilinjen, så visar det sig nu att Folkpartiet i Uppsala har mycket strikta regler för sina politiker.

Partiet har en skriven arbetsordning för hur partiföreträdarna i kommunfullmäktige ska agera. I arbetsordningen slås tydligt fast att om en ledamot har en avvikande åsikt i en fråga så ska fullmäktigegruppen avgöra om den avvikande åsikten ska beviljas. Formuleringen kan verka hård, medger Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan.
– Om man läser det rakt av så kan det vara uppseendeväckande, men man måste också sätta det i sitt sammanhang.

Nyligen krävde Moderaternas ledning i Uppsala att debattartiklar som skrevs av moderater skulle vara godkända i förväg av partiet. Strax efter blev det känt att Folkpartiets Eva Edwardsson gått bakom ryggen på sitt parti och skrivit överklaganden om två planerade arenor, men låtit andra personer underteckna med sina namn. Just Folkpartiet har, visar det sig alltså nu, mycket preciserade skrivna regler för sina fullmäktigeledamöter. Under rubriken "Avvikande åsikt" heter det till exempel: "Kommunfullmäktigegruppen beslutar om avvikande ståndpunkt ska beviljas".

– Jag har suttit i kommunfullmäktige sedan 2002 och under de här åren har det varit aktuellt två gånger. Och i bägge fallen har vederbörande fått säga sitt i kommunfullmäktige – och röstat emot partiet eller lagt ned sin röst.

Hur går det här ihop med en liberal uppfattning där man betonar den enskilde individen och dess frihet?
– Jag tycker det går jättebra, för den liberala ideologin sätter individen i fokus, men ser också att man ska fungera i en grupp. Det är det som ibland krockar.

Eva Edwardsson säger att hennes agerande inte berodde på pressen från hårt skrivna regler inom Folkpartiet, hon tycker att partiet varit tillåtande mot henne och hennes avvikande åsikt i arenafrågan:

– Jag hade ju visat ett så starkt engagemang att de andra faktiskt förstod det – och jag uppskattar det oerhört.

Men Mohamad Hassan är ändå inne på att ändra formuleringen om avvikande åsikter.
– Jag har redan nu initierat en diskussion om man skulle kunna formulera om det här, säger Mohamad Hassan, kommunalråd för Folkpartiet i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".